sobota 11. mája 2024

Včely samotárky


Po dvoch neúspešných sezónach s pokusmi o zahniezdenie čmeliaka som našiel v mojej kope dreva menšie včielky, ktoré vlietali do otvorov, ktoré tam zanechali larvy fúzačov.

O včelách samotárkach som čítal, ale nikdy som sa nimi nezaoberal, až kým som nezistil, že sa ku mne nasťahovali. Do uloženého palivového dreva, ktorého moc v zime neminieme, sa mi pred pár sezónami nasťahovali larvy fúzača, asi bukového. Zostali po nich chodbičky, ktoré postupne objavili a osídlili samotárske včielky. Natešený som im ponúkol ďalšie možnosti na kladenie vajíčok v podobe navŕtaných polien a mal som úspech. 
V priebehu mája sa vytratili, ich sezóna skončila, larvy sa pomaly vyvíjajú v komôrkach naplnených peľom a čakajú na ďalšiu jar.
Myslel som, že zábava skončila, ale zistil som, že tomu tak nie je.  Okolo voľných dierok sa začali motať kutavky hojné a tak pokračujeme v osídľovaní. Kutavky síce nie sú včely, ale vítané sú rovnako. I keď tu som trocha na pochybách, nakoľko lovia pavúky, ktoré majú v záhrade svoje miesto. Paralyzujú ich bodnutím, odnesú do dier a pripravia ako výživu pre svoje potomstvo.
Počas zimy plánujem pripraviť minimálne ďalších desať navŕtaných polienok a vyrobím dve tri miesta, kde s nimi umiestnim už obsadené polená.

Pár fotiek mojich včielok a domčekov kutaviek: https://photos.app.goo.gl/kr2CvfrztmGzogo39

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára