S prvými mrazíkmi je čas na rekapituláciu.
Sezónu 2025 hodnotím ako vydarenú. Vrtochy počasia ani silný tlak chorôb sa u mňa nevyskytli, úroda bola pekná, drevo pre ďalšiu sezónu vyzrelo pekne. Pár očiek mi koncom jari vyžrala siatica, pár listov zavinul nosánik a na pár kríkoch sa objavili stopy vlnatky, ale žiadne väčšie škody nenarobili. Pred začiatkom sezóny som doplnil do dlhšieho riadku vyššie stĺpiky, takže dnes má výšku cca 2,30 metra. Veľmi dobrý krok. Pár slov k tomu, ako sa darilo jednotlivým odrodám.
Na začiatok uvediem, že som aplikoval 3x systémové prípravky - Magnicur Core v polovici mája (pred kvetom), Dynali + Profiler koncom mája (po kvete) a koncom júna som postriekal poslednými zásobami CabrioTop. Pomimo toho som aplikoval Chitopron, Folicit, Cuprotonic, BioTol a PowerOfK.
Gordej - pekná odroda, hlavne keď sa nechá dobre dozrieť. Rozbiehala sa slabšie, ale dala zopár pekných strapcov. Uvítal by som väčšiu plodnosť, uvidíme ďalšie roky. Rodine chutí, zostáva u mňa.
Dyňka - zasadená minulý rok, na začiatku sezóny spálená neskorými mrazmi, ale pekne vyrašila na dva letorasty, z jedného bude budúcu sezónu základ kmienka.
Ruslan - na jar bude preštepený, či z neho bude Darja alebo Ratatuj sa ešte rozhodnem. Má u mňa malé strapce a je úplne prvý, ktorý si nájdu octomilky. Chuťou trocha pripomína slivky, ale to nie je dôvod prečo si ho nechávať.
Elma - urobila mi radosť peknými strapcami a neskorším dozrievaním. Pestuje sa málo, ale nechávam si ju, jednak nám chutí a dvak je to moja jediná odroda od slovenských šľachtiteľov.
Pannonia Kincse - klasická odroda peknej chuti, nechávam si ju tak trocha z nostalgie, ale nielen kvôli tomu.
Souvenir - trocha zaznávaná odroda, asi pre svoje výraznejšie semená a výraznú chuť. Paradoxne, tá je jedným z dôvodov, prečo si ju nechávam a prečo ju máme radi. Semená nám neprekážajú a neskoršie dozrievanie je vítané.
Arkadia - ďalšia sezóna rozhodne, či u nás zostane. Nejak sa jej nedarilo, strapce boli veľkosťou každý iný, i chuťovo priemerné.
Aladin - na začiatku sezóny to bol jasný favorit na preštepenie, už tretí rok predviedol katastrofálne opelenie a rástol ako chobotnica. Následne ale nahodil zo zálistkov také množstvo strapcov, že ma rodina uprosila a necháme si ho este aspoň jednu sezónu. Strapce v októbri u nás nie sú zvykom a Aladin ich dal túto sezónu neúrekom.
Galahad - u mňa končí, preštepil som ho odrodou Arni, Galahadu som nechal vyrásť len jeden ťažeň. Ten pôjde het, ak budú vyrastené ťažne Arni na jar v poriadku. Rástli vitálne, snáď prezimujú bez problémov.
Veles - túto sezónu by som hodnotil ako slabšiu v porovnaní s minulými. Nechal som asi príliš veľa strapcov, dozrievali dlho a to im poškodilo. Časť úrody skončila v komposte.
Valjok - minuloročná sadenica, hoci koncom jari zmrzla, krásne vyrašila a nasledujúcu sezónu bude snáď prvá úroda.
Tajna monacha - podobne ako Valjok. Sadená v roku 2024, túto sezónu zmrzla, ale pozviechala sa a teším sa na ňu,
Rošfor . odolná a spoľahlivá odroda. Semená nám nevadia, chuť príjemná, zostáva s nami a dostane znova dosť miesta.
Cimus - snáď sa nám už budúci rok rozbehne do očakávanej veľkosti strapcov a bobúľ, ale chuťovo bol aj tak výborný.
Šarada UA - odroda, ktorá nie je ničím extra výnimočná, ale udržala sa v podstate bez chorôb a chuťovo nám vyhovuje. To niekedy úplne stačí.
Beloje čudo - dám mu ešte jednu-dve sezóny, ale zatiaľ nás ničím neohúrilo. Ide o mladý krík, zaslúži si šancu.
Skazka - miláčik tohto fóra - dala pekné strapce a všetkým doma chutila. Okrem Ruslanu, s ktorým sa lúčim, je to ale jediná odroda, ktorá napriek sieťkam neodolala octomilkám a zopár bubúľ sme rýchlo vypľúvali.
Zolotce - môj krík je nejaký slabší, tento rok dal zopár bubuliek, takže stále čakám na sľubovaný chuťový ohňostroj :-)
Anita ružová - prekvapenie sezóny - asi najtvrdšie bobule zo všetkých mojich odrôd, výborná chuť a neskoršie dozrievanie. Už sa teším na ďalšiu sezónu.
Vostorg - ťažko ho objektívne hodnotiť, nemá dobrú polohu a už som zvažoval, že pôjde preč, ale rodina ma zatiaľ predvedčila.
Sezónu teda uzatváram so spokojnosťou a teším sa na ďalšiu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára