piatok 20. novembra 2020

Suším, sušíš, sušíme (v sušičke)


Zopár rád pre sušiča začiatočníka 😀









Pred dvoma rokmi sme sa dostali k väčšiemu množstvu jabĺk, tak si vravím, že vyskúšame domáce sušenie v sušičke. Zakúpili sme asi najlacnejší model, ktorý bol k dispozícii a tento rok sme k nemu pridali druhú sušičku, objemnejšiu, nakoľko som nestíhal sušiť jablká tak rýchlo ako deti jedli 😆

Sencor SFD 851GR a Concept SO2040


Jablká

Na sušenie sú ideálne kyslejšie jablká. Ja som použil neskoré odrody Ontario a Granny Smith. Menej výrazné alebo sladké vieme sušiť tiež, ale chuťovo sú trocha mdlé. 
Jablká umyjeme, vykrojíme, pokrájame na plátky hrubé 3-5 milimetrov a na chvíľu namočíme do vody s citrónovou šťavou alebo rozpustenou kyselinou citrónovou. Následne porozkladáme na sušiace sitá a dáme do sušičky.  Pred začiatkom sušenia môžeme jablká ešte jemne posypať škoricou.
Pri teplote 45͒ C som sušil cca 20 hodín.



Banány

Kupované sušené banány mám rád. Ľahké, chrumkavé, jemne sladké. Logicky ma teda lákalo vyskúšať urobiť si doma vlastné. Všetky recepty, ktoré som našiel uvádzali, že doma sušené banány chutia inak než tie z obchodu. Má to logiku, predávané nie sú len sušené, ale vraj prechádzajú aj inými procesmi, napríklad pražením 😮. A je to naozaj tak. Doma sušené banány majú oveľa sýtejšiu banánovú chuť, sú o niečo hutnejšie a majú tmavšiu farbu. 
V porovnaní s jablkami je ich príprava jednoduchšia než u jabĺk. Vezmeme zrelšie banány, ošúpeme, nakrájame na 3-4 milimetrov hrubé kolieska a porozkladáme. Podobne ako jablká môžeme privoňať škoricou. 


Sušíme na vyššej teplote než jablká: 55͒ C asi 24 hodín. Po 20 hodinách sú už v podstate hotové, i keď ešte trocha ohybné.


Urobil som ešte pokus s opláchnutím v citrónovej vode. Banány vyšli svetlejšie, ale mali logicky kyselkavú príchuť. Tá mi k banánovej chuti moc nešla, takže nabudúce bez experimentov 😊

Vľavo banány pred sušením opláchnuté citrónovou vodou, vpravo natural


Fakt sú výborné, stoja za pokus.

Chilli

Sušenie chilli papričiek je jednoduché, nakoľko väčšinou ide o tenkostenné odrody. Očistíme, prekrojíme na polovice, vyberieme jadrovník a dáme sušiť na 10 hodín pri 40 C.
Najväčším problémom je následné vyčistenie sušiacich plát, tak, aby najbližšie dávky sušených jabĺk neštípali 😡

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára