štvrtok 10. decembra 2020

Zhodnotenie sezóny 2020

Krátky report o tom,  bola sezóna, čo som sa naučil, v čom budem pokračovať a čo už nebudem viac sadiť.

Rajčiny

Tento rok som vysadil viaceré odrody, ktoré sa ukázali ako nevhodné do mojej záhrady. Možno by v skleníku podali omnoho lepší výkon, ale budúci rok ich vypúšťam z playlistu definitívne: Jeaune Flamme, Sweet Aperitif, Alicante, Amish paste a Cherry Roma.

Učite budem pestovať odrody Honeybee, Sungold, Lemon plum, dám šancu Artisan Blush Tiger a určite klasické odrody ako Tornado, Tastier, Start.

Mangold

Úprimne, mangoldu sa darilo nad očakávania, ale nejak sme mu nevedeli nájsť v kuchyni miesto. Škoda, lebo ešte teraz v decembri mám na záhone krásnu úrodu.

Rukola

Na jar urobila radosť, ale neskôr išla von.

Reďkovky

Výborné, špeciálne na jeseň.

Papriky

Bez väčšieho úspechu.

Kel

Ako ružičkovému, tak aj listovému sa darí a doteraz ho zbieram.

Fazuľa

Veľkej strakatej fazuli sa darilo úžasne, rástla ako z vody (však som polieval), ale fazuľky v strukoch boli akoby zošúverené a ukázalo sa, že aj napadnuté zrniarkou fazuľovou. Čo už, preorientujem sa na lusky, tie vyšli výborne.

Bôb

Bôb som zasadil tak trocha z nostalgie, nakoľko uvarený v slanej vode je pravidelnou vianočnou pochutinou môjho otca. Rastlinky rástli krásne, mal som z nich radosť, kvitli, ale struky boli malé a sčernali. Nie je to plodina, na ktorej by mi až tak záležalo, takže budúcu sezónu  ju nesadím.

Hrach

Hrachu zasadím určite viac než tento rok. Je to vďačná plodina a po nej ešte úplne v pohode môže ísť napríklad cvikla. Určite zasadím aj hrášok cukrový, ktorý sa konzumuje v celých luskoch a na minútu zaliaty vriacou vodou je výbornou prílohou.

Cvikla

Cviklu máme veľmi radi, na záhone tu v Bratislave vydrží do januára. možno aj dlhšie. Tento rok som ale zasadil väčšinu z odrody, ktorá sa ukázala ako pomerne bledá a nie až taká chutná ako tmavé odrody. Na druhej strane, mala extrémne veľké buľvy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára