pondelok 28. decembra 2020

Polievka z maslovej alebo muškátovej tekvice

V záhradke rád experimentujem a pestujem plodiny, ktoré ma zaujmú nezvyčajným tvarom, farbou, alebo jednoducho tým, že ich nemá nikto iný 😁
Takto som si vypestoval tomatilo, čo bol krok vedľa 😨, ale aj menej známe tekvice - maslovú a muškátovú. Môžem odporúčať, vydržia uskladnené do Vianoc a stále chutia skvele. Treba ale dávať pozor, či z niektorej strany nemäknú. V takom prípade mäkkú časť vykrojíme a zdravú čím skôr spracujeme.
Základný rozdiel medzi tekvicou hokaido a maslovou tekvicou spočíva v tom, že šupka maslovej tekvice je omnoho hutnejšia a nedá sa uvariť a následne rozmixovať. Takže nám zostávajú dve možnosti. Nepoddajnú šupu odstrániť a potom môžeme pokračovať podľa receptu hokaido. Neodporúčam. Jednak je šupa naozaj pevná a často hrbolatá. Robota za trest s reálnym rizikom porezania sa.


Oveľa rozumnejšou cestou je upečenie tekvice v rúre - približne 45 minút na 200C.
Na obrázku je menšia muškátová tekvica rozkrojená na dve polovice a jedna naozaj malá maslová tekvica. Zo strany rezu natrieme olivovým olejom, osolíme a položíme rovnou stranou na papier na pečenie.






Po 45 minútach šupa zvráskavie a stmavne, ale čo je najdôležitejšie - dužina sa dá veľmi ľahko lyžicou oddeliť. Vrátime sa v čase asi 5 minút späť, vtedy sme na masle začali zohrievať roztlačený cesnak a teraz k nemu pridáme vydlabanú dužinu. Následne prilejeme vodu, krátko povaríme, slabšie povahy pridajú zeleninový bujón, rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, pridáme smotanu na varenie a dosolíme.
Naše deti si najradšej túto polievku prizdobia pokrájaným opečeným cesnakovým chlebom, ja olivovým olejom a bezšupkovými tekvicovými jadierkami.

Ešte krátko k chuti: hokaido tekvica má príchuť dosladka, maslová aj muškátová tekvica chutia trochu inak. Ale podobné krémové polievky s trochou sladkej smotany sú u nás obľúbené. Niekedy mám pocit, že hlavne kvôli tomu opečenému cesnakovému chlebu 😄

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára