streda 5. decembra 2018

Rýchla polievka z hokkaido tekvice

Hokkaido tekvice sú medzi záhradkármi obľúbené hlavne pre nenáročnosť pestovania. Podobne ako cuketa, ani hokkaido si nevyžaduje náročnú starostlivosť a dopestuje ju aj taký amatér ako som ja. Takže máme počas sezóny a hlavne po nej krásne hruškovité oranžové tekvičky a prichádza otázka, čo s nimi.
Keď som u nás doma prvý raz uvaril hokkaido polievku, rodina si ju okamžite obľúbila a dnes by ju deti jedli najradšej každý víkend. Pravdu povediac, mne zachutila tiež a teraz ak ju vidím v reštaurácii v ponuke, vždy vyskúšam a porovnávam :-)


Suroviny


  • tekvica hokkaido
  • 1 väčšia cibuľa
  • 4-6 strúčiky cesnaku
  • 100 gramov masla
  • 250 ml sladkej smotany
  • bujón alebo vegeta (nie je nutné)
  • mrkva (nie je nutné)
  • opečený chlieb alebo krutóny

Postup


Ako prvé na masle osmažíme cesnak a cibuľu. Do sklovita, netreba to preháňať - aby nezhnedla. Ak chcete množstvá, tak asi 100 g masla, 6 strúčikov cesnaku a jedna stredne veľká cibuľa.









Ďalší krok je nepovinný. Pridáme mrkvu, 2-3 kusy pokrájané na kolieska. Osobne mrkvu pridávam podľa toho, akú veľkú mám tekvicu.









Tekvicu očistíme od nerovností a drobných výrastkov, aby zostal len hladký povrch. Pozor, vrchný obal hokkaida je pomerne pevný, s nožom treba byť opatrný.









Pokrájanú tekvicu pridáme do hrnca a podlejeme cca 3 deci vody. V tejto chvíli nedôverčivé povahy pridajú kocku bujónu alebo vegetu. Priznám, že aj ja som to už urobil, ale chuť polievky závisí primárne od tekvice. Zakryjeme a na miernom ohni dusíme približne pol hodinu.







Po pol hodine máme tekvicu zvyčajne už rozvarenú. Šupka zmäkla, dužina sa takmer rozplýva.











Rozmixujeme buď ponorným mixérom alebo všetko dáme do veľkého mixéra. Výsledný produkt má krémovitú konzistenciu. V tejto fáze pridáme sladkú smotanu a necháme krátko prevrieť.









A podávame tak, ako komu najviac chutí. Moja obľúbená kombinácia je s olivovým olejom, mletým chilli a s niekoľkými cesnakovými krutónmi:


Dobrú chuť.


Ešte pár praktických poznámok:

  • ak sa aj tekvica nerozmixuje dokonale, nevadí to. Drobné kúsky majú príjemnú chuť
  • pri zbere tekvíc pred zimou zvyčajne nie sú všetky ešte zrelé. Nie je to problém, akurát polievka nebude mať takú krásnu oranžovú farbu (tu pomôže mrkva)
  • z receptu je to určite jasné, ale pre istotu: tekvicu netreba šúpať kde má hladkú šupu. Píšem to preto, lebo som nedávno túto prevratnú informáciu zjavil jednej blízkej osobe a tej sa otvoril nový svet. Kto niekedy skúšal šúpať hokkaido, pochopí :-)
  • na konci sezóny je nadbytok tekvíc, tak som zo tri očistil, pokrájal a šupol do chladničky. Polievka z nich nebola až taká chutná ako z čerstvej tekvice, ale rozdiel nebol veľký.
  • Nabudúce skúsm pridať zázvor.
  • veľmi zaujímavú polievku z hokkaido tekvice som nedávno jedol v bratislavskej reštaurácii Savage Garden, teraz som ju už žiaľ v ponuke nevidel. Chuťovo tiež výborná, podávaná s kúskom opečeného kuracieho krídla a jablkom. Nečakane dobré.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára