štvrtok 17. septembra 2020

Pochúťka z lístkového cesta

Ponúkam svoj recept na zeleninovo-klobásovú dobrotu, ktorú zvládne každý - a celá rodina mu následne bude ďakovať a oblizovať sa až za ušami 😋




Budeme potrebovať:
  • lístkové cesto
  • 250 g syra
  • cibuľu 
  • mrazenú kukuricu
  • mrazený hrášok
  • dve vajcia
  • prešovský kabanos, alebo podobnú klobásu
  • trochu masla
  • soľ, korenie
Osobne používam najradšej lístkové cesto, ktoré je predpripravené spolu s papierom na pečenie a netreba ho spracovávať. Na značke až tak nezáleží, všetci majú podobnú receptúru a nenašiel som medzi nimi zásadné rozdiely. Pre istotu kúpte dve alebo tri, jedno je málo. Ale v prípade núdze som už použil aj lístkové cesto v kocke, pár minút s valčekom a dalo sa s ním pracovať.


Syr nastrúhame na strúhadle, či jemnom, alebo hrubšom až tak nezáleží. V konečnom výsledku sa aj tak pri pečení roztopí. Podobne až tak veľmi nezáleží na druhu syra, gouda, ementál a podobné poslúžia veľmi dobre.

Nakrájame cibuľu, stačí na mesiačiky, netreba na menšie kúsky. Po upečení cibuľa krásne zmäkne.
Syr, cibuľa, hrášok, kukurica, dve vajcia a soľ sa stretnú v jednej mise, kde ich dôkladne premiešame. Tu môžeme kľudne zaimprovizovať a primiešať napríklad nadrobno pokrájanú slaninu.

Lístkové cesto rozprestrieme a poukladáme naň prešovský kabanos. Fantázii sa medze nekladú, môžeme použiť aj klobásy na pečenie, prípadne špekačky, alebo natenko nakrájanú slaninu. Určite by sa dalo použiť aj vopred pripravené ragú, orestované kuracie prsia, alebo kúsky lososa.

Na poukladané mäsoviny rovnomerne rozložíme pripravenú zmes. Ak sa obávame, že by výsledná plnka bola príliš suchá, pridáme do nej zopár kúskov masla. To samozrejme nie je potrebné, ak použijeme mastnejšie klobásky.

Kraje cesta preložíme cez stred, takže nám vznikne niečo ako štrúdľa. Potrieme ich zľahka olejom a dáme piecť na 200 stupňov.

Po 20 minútach začneme nakúkať, či už má cesto správnu farbu. Zvyčajne to trvá cca 30 minút.
Ak sa niekde nafúkne, alebo nebodaj z neho vytečú dobroty zvnútra, je to len nepodstatná chybička krásy.

A je hotovo!
Žiaľ, musíme nechať dobrotu vychladnúť.

...až mi slinky tečú 😋









Táto dobrota sa samozrejme dá robiť aj bez mäsových prísad. Kabanos by som napríklad nahradil brokolicou alebo predvarenou mrkvou a syr by som skúsil dať údený. Určite by bola zaujímavá kombinácia s krájanou kapustou.. Ale tí, čo mäso obmedzujú vedia poradiť lepšie než ja 😉

Prajem dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára