štvrtok 3. augusta 2017

Pár slov o broskyniach

Toto nie je odborný článok, spísal som len pár rád, ktoré sa zídu každému, kto sa nasťahoval do domu, kúpil si pár stromčekov vrátane asi najchutnejšieho ovocia v našich záhradách - broskyne.
Rady v texte platia aj pre nektarinky.
Prvé ovocné stromky v mojej záhradke boli broskyne, konkrétne odrody Favorita Moretini, Suncrest a o rok neskôr Flamingo. Tento krátky text je pre záhradkárov, ktorí sa chcú o svoje broskyne starať tak, aby dosiahli kvalitnú úrodu a aby im ich stromčeky čo najdlhšie vydržali.
Informácie, ktoré zhutním nižšie pochádzajú z primárne z Youtube, hlavne od slovenskej legendy pána Hričovského a on pána Urbánka ze Židlochovic. Ak nájdete v texte nejaký blud, napíšte do komentára, opravím 😉

Ako rastie a plodí broskyňa

Broskyňa plodí na jednoročnom dreve. Čo to znamená - kvety a následne plody sa tvoria na vetvičkách, ktoré vyrástli z púčika minulý rok cez leto, nazývame ich preto letorasty. Za sezónu dokážu z pukov vyrásť letorasty dlhé cez 60 centimetrov. Ak sa o stromček nebudeme starať, každý rok sa preto rozrastie ako vŕba, vytvorí množstvo dreva a zelenej hmoty, bude mať len malé plody, veľmi rýchlo zostarne a nebude odolný proti chorobám.

Na broskyni na jar rastú dva druhy púčikov. Z jedného vyrastú kvety (jeden púčik) a z druhého letorasty (dvojitý alebo trojitý púčik).

Púčik, z ktorého na jar začne rásť letorast

Púčik, z ktorého na jar začne rásť letorast


Tento púčik na jar zakvitne

Aj tento púčik na jar zakvitne
Väčšina letorastov má v smere od kmeňa:
  • najprv dva-tri púčiky, ktoré nebudú kvitnúť a z ktorých vyrastú nové letorasty
  • potom niekoľko púčikov, ktoré zakvitnú a možno prinesú úrodu
Broskyne sa pestujú v dvoch základných tvaroch - na kotol a na štíhle vreteno.

Tri rezy počas roka

Broskyňa sa strihá na jar a v lete, pán Urbánek dokonca spomína dva letné rezy.

Jarný rez je základný a najdôležitejší. Hovorí sa, že pri správnom jarnom reze sa odstráni zo stromu viac dreva (konárov), než sa ponechá. Dosť pomôžu videá na Youtube, v skratke spomeniem základné pravidlá:
  • odstraňujeme letorasty vedúce priamo nahor
  • presvetľujeme stromček, odstránime križujúce sa vetvy aj vetvy čo sú príliš blízko seba
  • odstraňujeme vyrodené časti minuloročných letorastov
  • nechávame letorasty, ktoré nám prinesú úrodu
  • snažíme sa plodiace letorasty udržať čo najbližšie ku kmeňu, aby sme nemali za tri roky stromček zbytočne široký s plodmi len na okraji
Najčastejšie sa používa dlhý rez. Pri dlhom reze striháme vyrodené letorasty z minulého roka na jedno alebo dve očká. Píšem očká, ale nie je to vlastne pravda - očká to boli na začiatku minulej sezóny, dnes sú na ich miestach už letorasty pripravené v tejto sezóne kvitnúť a plodiť.

Letný rez v polovici júla sa používa na presvetlenie stromčeka. Ostrihajú sa letorasty, ktoré vyrástli smerom do koruny stromu. Takto sa dovnútra dostane viac slnka a na zostávajúcich letorastoch sa vytvorí viac kvetných púčikov bližšie ku kmeňu.

Letný rez na konci augusta - pri tomto reze zostrihávame všetky letorasty dlhšie než 40 centimetrov, približne o 1/3 dĺžky. Zamedzíme tým tomu, aby sa nám plodná časť stromu rýchlo presúvala ďaleko od kmeňa.

Keď sa správne vykonajú oba letné rezy, asi na jar už nebude až tak veľa strihania, ako som popísal na začiatku.

Postrek

Používam Sulku v odporúčanom pomere ešte pred otvorením púčikov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára