sobota 1. februára 2020

Vermikompostovanie

Nie, nejdem si nasťahovať do obývačky dážďovky v dizajnovom kompostéri, ale idem zmeniť spôsob, akým kompostujem zelený odpad. Investujem pár EUR a tie drobce, vraj kalifornské, sa budem snažiť udržať pri živote a pilnej práci vonku celoročne. Malo by to fungovať.


V prvom rade - prečo



  • klasické kompostovanie v kompostéri mi príde pomalé. Možno je to nedostatkom vlahy, alebo som len netrpezlivý
  • začítal som sa do diskusií o kalifornských dážďovkách a dosť ma zaujali
  • ešte jeden bod, ako čerešnička na torte. Keď som dnes rozoberal jeden z mojich kompostérov (mám ich šesť), zistil som, že si v ňom hoveli štyri potvory A bolo definitívne rozhodnuté.

Začínam

14.9.2019
Na začiatok som si vybral najmenší kompostér z drevených latiek. Rozobral som ho, objavil tam nechcených nájomníkov, nakrájal som geotextíliu na rozmer 3x3 metre, uložil som ju do kompostéra a zložil som ho. Výsledok vidíte vyššie na fotke.
Začínam zakladať kopu zelenej hmoty, do ktorej asi o dva týždne prídu dážďovky. Buriny mám habadej a dnes som aj kosil trávnik. Dočítal som sa kdesi, že pokosená tráva by nemala ísť rovno k dážďovkám, ale ešte tu nie sú.
Následne som kopal budúce malinovisko a nejakú tu dážďovku som už do kompostéra hodil. Viem, že sú to také domáce červíčky a nie turbo verzia zo zahraničia, ale nejak treba začať. Ak sa má dážďovkám dariť, obsah kompostéra musí byť vlhký, až mokrý, tak som ho niekoľkokrát polial.

17.9.2019
Na kopu pridavam co sa da... burinu, trávu, odpad z kuchyne a pod.
O týždeň pridu dážďovky!

26.9.2019
Takže dážďovky dorazili, spolu s trochou svojho pôvodného prostredia, v čiernom veľkom plastovom vreci. Asi sa im nechcelo čakať, tak si dali menšiu prechádzku a cestou z práce ma pár z nich čakalo na sedadle spolujazdca :-)

28.9.2019
Postupne na kompost pribúdajú vedľajšie produkty jesene. Na povrchu sa nič moc nedeje, ale čo by tam aj dialo. Všetko sa odohráva nižšie.

13.10.2019
Mravce vo vermikomposte! Čo s nimi?
Uvedomujem si, že v takomto malom objeme mi hrozí, že mi drobce zmrznú. Nuž, nejak ich skúsim zatepliť, bratislavská zima býva posledné roky milosrdná.

1.2.2020
Máme pár teplejších dní, tak som načrel do kompostéra a... Hurá, sú tam, živé a zdá sa že aj dobre živené 😃

15.3.2020

Keďže sa dážďovkám darí, zakladám druhé vermikompostovisko 😉

28.3.2020
V niektorých diskusiách som si prečítal názor, že chilli a citrusové plody dážďovkám škodia. Nič také som nespozoroval, do kompostu som dal niekoľko rastliniek chilli aj s plodmi po tom, čo ich koncom minulého roka zničil v októbri mráz. Ďážďovkám sa v pohode darilo. Rovnako som do kompostu celú zimu dával šupky pomarančov, citrónov, grapefruitov a pomiel. Všetko OK.

16.4.2020
Tak som zistil, že mám geotextíliu v menšom vermikompostéri zboku na dvoch miestach potrhanú. Dážďovky to určite neurobili, takže možno cez zimu nejaký hlodavec 😠. No čo už, nejdem sa s tým teraz babrať, väčšinu materiálu aj s dážďovkami som prehádzal do druhého kompostéra a tento budem naďalej používať ako štandardný. I keď zospodu mi budú pomáhať dážďovky, ktoré v ňom zostali.

8.10.2020
Dážďovkám sa vcelku darí, nakoľko majú počas sezóny kopec materiálu na konzumáciu. Dokonca nejak preliezli do vedľajšieho kompostéra. Mám z nich stále radosť, ale už ich nesledujem tak ako na začiatku. Sú životaschopné a množia sa. Uvidíme aká bude zima.

Odkiaľ som čerpal múdrosti

Od pána Kleimana, ktorý vie o dážďovkách asi všetko na svete

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára