štvrtok 1. februára 2018

Garážový growbox z banánovej krabice (ako si vypestovať vlastné planty pod umelým svetlom)

Mnohí z nás stoja každý rok pred možnosťou, prípadne nutnosťou pestovania vlastných priesad. Dôvodov môže byť viacero, od zlých skúseností s nákupom od tetušky na trhu až po pestovanie veľmi špecifických odrôd zo semienok. V mojom prípade išlo o kombináciu oboch dôvodov. Sadenice rajčín z trhu boli síce vysoké, ale plody sa svojmu vzoru moc nepodobali a udajné čierne boli červené ako všetky ostatné. Okrem toho som prepadol pestovaniu chilli a v tomto prípade iná možnosť nebola.

Každý novopečený pestovateľ rýchlo zistí, čo mu v tejto fáze zásadne chýba: slnečné svetlo potrebné pre rast a správny vývoj rastliniek (chilli sa v závislosti od odrody začínajú sadiť už v januári). Na webe sa dá nájsť viacero možností, ako ho nahradiť, dajú sa kúpiť špeciálne svietidlá, stojany, fólie a podobne. Po krátkom zvažovaní som sa ale rozhodol pre minimalistickú verziu do-it-yourself.

Ako prvé som riešil, kam s rastlinkami, ktoré potrebujú aspoň 12 hodín intenzívneho svetla. Ak som hľadal riešenie rýchle a funkčné  (so zachovaním pokoja v  rodine), musel som sa pobrať do garáže, kde však mám pomerne chladno, 10-12 stupňov.

Môj prvý growbox, v ktorom na začiatku roka 2017 postupne vyrástlo asi 80 sadeničiek je klasická banánová krabica z hrubšieho kartónu s pár dierkami. Zvnútra by mala byť natretá bielou farbou. Hoci som tomu neveril, biela farba je lepšia než alobal, ktorý mi automaticky pripadal ako prirodzený odrážač svetla.

Na osvetlenie treba vybrať správny odtieň svetla, ktorý sa odbornejšie nazýva aj teplota svetla. Udáva sa v kelvinoch a rastlinky v tejto fáze potrebujú okolo 6500K. Hovorí sa mu studené svetlo, i keď to neznamená, že jeho zdroj je studený. Každý svetelný zdroj totiž nejaké teplo produkuje - čo mi v studenej garáži prišlo veľmi vhod. Pod vrchný diel krabice som pripevnil dve žiarivky po 23W a jednu LED žiarovku cca 20W. Upevnil som ich tak, aby neviseli a rastlinky mali kam rásť. Týchto cca 60W growboxu dodalo dostatok svetla a zároveň udržalo okolo 22-23 stupňov. Dosiahnuť správnu teplotu vyžaduje trocha trpezlivosti - postupne som lepiacou páskou prekrýval/odkrýval vyššie spomenuté dierky, ale nie je to až taká veda.
Rastlinkám sa darilo. pod takýmto svetlom rástli planty chilli, sladkých paprík, rajčín aj tekvíc.

Ešte pár poznámok:
  • V takomto growboxe som malým rastlinkám svietil najprv kvoli udržaniu teploty 24 hodín denne. Niektorí krútili hlavou, ale mne sa to osvedčilo
  • Keď povyrástli, už boli vo fáze, ked im na pár hodín nezaškodila tma a chlad - použil som časovacie hodiny
  • Aby som mal prehľad o teplote, kúpil som si teplomer so sondou - za dve eura z Číny (napr. tu)
  • Kartónová krabica je výborná, nakoľko sa v nej dajú robiť veľmi ľahko dierky na pripevnenie žiariviek, prípadne otvory na vetranie 
  • Všetky zdroje svetla mám žiarivky alebo LED žiarovky so závitom E27 (klasika akú poznáme od detstva), kúpil som ich v svietidlách alebo v Hornbachu. Treba si dať pozor na vyššie uvedenú svetelnú teplotu a svietivosť (udáva sa v lumenoch). V mojej krabici mám teraz dokopy cca 3000 lumenov - na priestor cca pol metra štvorcového
  • Aj teplotu svetla aj svietivosť nájdete na krabici od žiarivky alebo na závite
  • Na webe sa dajú nájsť rôzne hi-tech svetlá s ledkami modrej a červenej farby, aj som si ich kúpil - aj som ich nakoniec nepoužil. Nebolo treba.
  • Mojím úsilím bolo mať growbox skôr funkčný než estetický, mal som málo času a rastlinkám to bolo jedno. Ak je niekto náročnejší, odporúčam samoštúdium tu.
  • Krabica samotná bola príliš nízka, potreboval som vrchný diel oddialiť, riešenie je vidieť na obrázku nižšie
  • Growbox je vhodné umiestniť na izoláciu. Nemal som poruke polystyrén, tak som použil karimatku  :-)
  • Pracoval som s napätím 230V, silno odporúčam túto časť zveriť niekomu skúsenému. Jedná sa o životu nebezpečné napätie, neriskujte prosím.
A ešte pár foto:

Celý de luxe growbox

 detail navýšenia háčikmi z drôtu

rastlinky pod svetlom
Držím palce!

Update 27.3.2020

Situácia s koronavírusom asi potrvá dlhšie než sa čakalo, takže som dal do prevádzky tretí growbox!



Update 17.4.2020

Čo sa deje v growboxoch



4 komentáre:

  1. Vďaka za inšpiráciu...presne nad takým niečim uvažujem. .jednoduché ale funkčné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, nie je to veda, len velky pozor na pracu s elektrinou a sledovat teplotu vnutri. Ked som mal krabicu pri izbovej teplote, vnutri sa zahriala ku 30C, co je privela.

      Odstrániť
  2. A nie je to moc svetla?
    Šak také silné svetlo nie je ani na Sahare..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba vyskusat. Mozno by stacilo aj o trocha menej, namiesto troch ziaroviek dve, ale u mna to bolo kvoli teplu malo.

      Odstrániť