piatok 9. novembra 2018

Domáci kečup

Tento rok asi každý záhradkár stál pred dilemou, čo urobiť s rajčinami, ktorým sa výnimočne darilo. Podobne ako minulý rok, u nás doma voľba padla na domáci kečup. Úžasných a najlepších receptov sú plné internety, ja sa rád podelím o ten môj :-)


Úprime, asi nikto nezačína variť kečup od nuly, každý začne s nejakým existujúcim receptom a ten si potom prispôsobí podľa svojej chuti. U mňa bol na začiatku tento recept. Po skúsenostiach z minulého roka som ho ale upravil a ponúkam svoju verziu.

Suroviny


  • 1,5 kg rajčín
  • 3 jablká
  • 3 cibule
  • lyžica soli
  • 5 hrebíčkov
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 2 ks bobkový list
  • 100 g cukru
  • 1/8 litra octu

Postup

Všetky suroviny očistíme, pokrájame, zbavíme tvrdších častí ako sú jadrovníky a rajčiny okolo stopky. Krájať netreba na márne kúsky, varenie kečupu je časovo náročné a postupne to vzdá asi každá zelenina a zmäkne. Jablká stačí na stvrťky, cibuľa podobne a rajčiny na polovice. Všetko dáme do hrnca a na miernom ohni varíme. 
Približne takto, i keď odporúčam lepší odhad :-)

Pozorný čitateľ postrehne, že bobkový list som mal len drvený

A varíme, varíme, varíme, rajčiny a jabĺčka postupne strácajú tvar, šupky sa oddeľujú a šťava sa odparuje. Z času na čas pomiešame. Keď sa blížime beztvarej hmote, prichádza chvíľa, keď sa musíme rozhodnúť, či ideme kečup pasírovať, alebo nie. Priznám, že mi pasírovanie príde ako zbytočne pracné, takže v tejto fáze používam ponorný mixér, ktorý bezpečne rozmetá všetky šupky, ktoré ešte držia pokope. Pri tomto spracovaní prežilo pár rajčinových zrniečok, komu to vadí, ten bude pasírovať. Ak sa  výsledný produkt javí príliš riedky, v tejto fáze sa môže ešte povariť, aby sa odparilo trocha vody.

Takto pripravený kečup som nadávkoval do trojdecových pohárov, otočil a tak nechal 24 hodín. Sterilizáciu som neriešil a zatiaľ sa mi ani jeden pohár nepokazil.

Ešte ponúkam ukážku kečupu z červených aj žltých rajčín.




Ešte pár praktických poznámok.
  • celý proces sa zaobíde bez pridávania vody. Naopak, zistíte, že jej použité suroviny obsahujú vrchovatú mieru a vaše úsilie bude primárne smerovať k jej odpareniu
  • asi ste to postrehli, jablká aj rajčiny varím aj so šupkami. Niektoré recepty odporúčajú plody zbaviť šupiek, podľa mňa je to zbytočná práca naviac
  • príprava kečupu je zvyčajne letná aktivita, preto odporúčam predlžovačku, dvojplatničku a presunúť celé dianie na balkón, prípadne terasu, alebo garáž. Hodiny varenia totiž spoľahlivo pridajú vnútorným priestorom pár stupňov a niekomu môžu vadiť aj vznikajúce vône
  • tento kečup používame aj namiesto pretlaku. Polievka z neho je krásne aromatická a má plnšiu chuť
  • budúci rok plánujem medzi suroviny skúsiť doplniť mrkvu a cviklu
  • a ak niekoho zaujíma, ako dopadli suroviny z hrnca na obrázku vyššie - zvládol som to a neboli žiadne straty :-)

2 komentáre:

  1. Ja suroviny rozmixujem vykonnym mixerom hned na zaciatku, aj so supami (jablka, rajciny) a semiackami (rajciny). Potom sa to kratsie vari a hlavne netreba na to davat pozor.
    Cvikla a mrkva su dobry napad, musim vyskusat aj ja.

    OdpovedaťOdstrániť