nedeľa 29. septembra 2019

Nová sviečka zo zbytkov vosku

Zopár tipov, ako si doma vyrobiť sviečku podľa vlastného vkusu.

UPOZORNENIE: sviečka je horiaci predmet, treba ju vždy postaviť na nehorľavú podložku schopnú zachytiť prípadný stekajúci vosk.

Začneme tým, že pozbierame zbytky sviečok, ktoré sa najviac podobajú na farbu, akú chceme dosiahnuť a prihodíme kúsok voskovky, ktorá finálne zafarbí topiaci sa vosk. Materiál na sviečku sa spoľahlivo topí pri teplotách do 60 C, ďalší postup je teda zohrievanie vo vodnom kúpeli. Netreba sa ponáhľať, výsledok sa určite dostaví.

Pripravíme si pre sviečku formu spolu s budúcim knôtom, ktorý zafixujeme v strede. Napríklad tak, ako je ukázané na fotke.

Takto vyzerá roztopený a zafarbený vosk. Jeho konzistencia je tekutá, dokonca viac než som čakal. Nakoľko som sa príliš neponáhľal a zohrieval postupne, so skleneným pohárom som dokázal manipulovať rukou. Pozor ale, nespoliehal by som sa na to, treba byť radšej opatrný než riešiť popáleniny.

Takto vyzerá prvá vrstva vosku.
Tu treba spomenúť dôležitú fyzikálnu vlastnosť vosku: so zvyšujúcou sa teplotou sa jeho objem zväčšuje - a naopak. Poučenie z toho vyplývajuce: ak by som celú sviečku chcel urobiť naraz, vznikne mi po vytuhnutí na vrchu priehlbina (znižuje sa teplota -> znižuje sa objem). Postupné tuhnutie po menších vrstvách naviac motivuje k vytváraniu farebnejších sviečok.

Tu sa robí ďalšia vrstva - tento raz s modrou voskovkou.

Modrá vrstva naliata. Samozrejme až potom, ako začala tuhnúť zelená pod ňou.
Odporúčam byť trpezlivý, i keď úprimne, nečakal som do úplného stuhnutia.

A keďže ešte bolo miesto, pridal som fialovú vrstvu.
Sviečku som nechal stuhnúť do ďalšieho dňa.

...a ako som sviečku dostal zo skla? Pomohla vyššie spomenutá fyzika - pár hodín v mrazničke a sviečka išla v pohode von.
Ešte zopár poznámok:

  • knôt je vhodné prispôsobiť plánovanej hrúbke sviečky
  • do modrej vrstvy som pridal vanilkovú vôňu
  • knôt aj vôňu som kúpil na webe www.svieckar.sk
  • na uvedenom webe som zakúpil aj vosk v granuliach a profi farbu, ale tento článoček je o zbytkoch sviečok, takže o profi riešeniach niekedy inokedy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára