piatok 18. októbra 2019

Sviečky, pokus druhý

Ďalšie dve sviečky, úspech čiastočný a ponaučenie.


Po úspechu s malou sviečkou sa pokúsil vyrobiť väčšie. Podelím sa so svojimi skúsenosťami. V skratke - hrubšie sviečky asi potrebujú viac trpezlivosti než som do toho vložil :-)
Ale po poriadku...




Použil som dva druhy materiálu: parafín zo starej sviečky a biely šupinkový parafín (Hnedá farba na sáčku je lepiaca páska).

Tento raz som okrem voskoviek použil aj červenú farbu určenú pre parafín

Ako jednu z foriem som použil jogurtový kelímok. Nechcel som mať sviečku navrchu širšiu, takže som odspodu urobil jemný zárez a tadiaľ som prevliekol knôt. Druhá forma bola zo skleneného pohára s priemerom asi 4 cm.
Pridám ešte jeden postreh: ako prvú vrstvu som dal len milimeter alebo dva vosku. Všetko bolo OK, ale pred vytuhnutím som nedočkavo pridal ďalší roztopený a cez zárez s knôtom mi začal vosk vytekať. Verte mi, roztopený vosk sa správa takmer ako voda 😖
Z druhej strany som knôt upevnil IKEA uzáverom na plastové sáčky 😜


Tento raz som naraz pripravoval dve farby.

Výsledok číslo 1. V skutočnosti je sviečka mierne kužeľovitá, zapracovala perspektíva.
Dva problémy tu vidím: striedavo som vlieval priesvitný a zafarbený vosk, ale buď nepozorne, alebo som nenechal dostatočne zatuhnúť vrstvy. okrem toho sú zreteľne viditeľné praskliny, ktorým zatiaľ neviem prísť na príčinu.


Výsledok číslo 2. Úplne zjavne som podcenil dostatočné zatuhnutie vosku a stalo sa, pred čím som upozorňoval v prvej časti - sviečka sa mi prepadla a ja som na druhý deň ešte dolieval nový vosk. 

Každopádne, s výsledkom som v podstate spokojný. Niečo som sa naučil a mám dve sviečky na vianočné obdobie. Nie sú dokonalé, ale sú moje 😊

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára