pondelok 11. novembra 2019

Rajčiny 2019 - finálne zhrnutie

Postupne vytrhávam zo záhonov vyschnuté rastlinky rajčín, zasa tento rok vyššie než ja. Vcelku sa im darilo, niekedy až moc. Ponúkam krátky sumár toho, k čomu som sa tento rok dopracoval, ktoré odrody určite budem pestovať aj ďalšiu sezónu a ktoré idú na blacklist.

Najprv pár čísel. Tento rok som pestoval 13 odrôd a mal som do 40 rastín. Takmer všetky planty som si robil sám, dve som kúpil a asi päť vyrástlo z minuloročných rajčín, ktoré popadali kade-tade.

Tornado

Klasika, ktoru pestoval môj dedko, pestuje ju môj tata a budem aj ja naďalej :-) Rodina ju má rada, výnosy sú pekné, plody chutné.

Tastier

Pestujem ju každý rok, menšie plody než Tornado, ale chutné a výnosy pekné. Určite zostáva v zozname na rok 2020.

Honeybee

Žlté "cherriesky", ktoré u nás nemôžu chýbať. Dozrievajú ako prvá z odrôd, výborná sladká chuť, veľké množstvo plodov.

Sungold

Žlté, až oranžové "cherriesky", o niečo menšie než Honeybee, chutné a s peknou úrodou. Idú aj budúci rok.

Lemon Plum

Žlé rajčiny s výbornou úrodou. Plody sú väčšie, chuťou trocha zaostávajú, ale farebne doplnia každý šalát. Jedna- dve rastlinky budú aj budúci rok.

Cherry Roma

Červené "cherriesky", mierne pretiahnutého tvaru, chutné, vysoká úroda. Mali tendenciu rásť veľmi vysoko. Pôjdu aj budúci rok.

Jaune Flamme

Úprimne, na túto odrodu som sa tešil, asi až príliš - a ničím ma neoslnila. Bledočervená farba, menšie plody, chuť priemerná. Dám jej ešte jednu šancu budúci rok.

Orange Banana

Podlhovastá odroda oranžovej farby, ale inak nič moc. Bez mimoriadnej chuti, úroda slabá. Mala tendenciu k hnilobe špičiek plodov.

Red Zebra

So zebrami končím, hnili im špičky plodov, chuť podpriemerná, šupka hrubá a hnijú. Aspoň u mňa.

Strawberry tomato

Čakal som niečo iné než mi vyrástlo. Podľa fotiek v e-shope som mal predstavu o 3-4 centimetrových plodoch v tvare jahody, ale v skutočnosti mi vyrástli veľké mäsité rajčiny. Tvarom veľmi vzdialene pripomínali jahodu, ale bolo ich málo a pochopil som, že tento druh rajčín doma nepotrebujeme. Budúci rok maximálne jedna rastlina.

Ukrainian Purple

No... vraj purple... Zmiešaním červenej a zelenej podľa mňa nevznikne purpurová. Podlhovasté plody tmavej farby s tendenciou k hnilobe. Chuť vcelku dobrá, ale budúci rok maximálne jedna, možno aj žiadna.

Mischka Tomato

Mohutná rastlina, plody skôr menšie, s hrubšou šupkou a malým hrotom na spodnej časti. Chuťovo nič mimoriadne.

Artisan Blush Tiger

Podlhovasté plody do 7-8 centimetrov, žlto-oranžové s fliačikmi do červena. Šupka hrubšia, chuť priemerná.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára