nedeľa 29. decembra 2019

Linecké pečivo

Obrázok hovorí všetko čo treba, ale aj tak odporúčam kliknúť, v texte je celý postup.

Pri tomto recepte znova siaham do poznámok a receptov mojej drahej mamy. Ako väčšina chlapov uprednostňujem jednoduché a rýchle postupy a tento recept to na 100% spĺňa.

Len pre istotu zopakujem prísady:

  • 750 g hladkej múky
  • 2 ks Hery (tzn. 2x 250 g)
  • 4 žĺtky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • čajová lyžička citrónovej kôry (použil som sušenú)
Všetky prísady miešame, kým nám nevznikne pomerne hutné cesto, z ktorého nič neopadáva a pekne drží pokope. Spočiatku sa to môže zdať nemožné, ale ako s cestom zápasíme, postupne sa dostaví želaný výsledok.
Následne cesto rozdelíme na niekoľko menších hrudiek, ktoré na papieri na pečenie rozvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Aby sa nám cesto nelepilo, používam namiesto hladkej múky radšej práškový cukor. Taká dobrota by sa nemala kaziť múkou navyše 😉
Z rozvaľkaného cesta povykrajujeme tvary, aké sa nám páčia, u nás sa klasicky pečú kolieska , každé druhé s dierou uprostred. Vykrojené koláčiky ukladáme na papier na pečenie a plech šupneme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 5-7 minút. Odporúčam si odsledovať, ako sa správa vaša rúra a tomu prispôsobiť dĺžku pečenia. Koláčiky svoju veľkosť takmer nezmenia, netreba to preháňať s rozostupmi.

Upečené koláčiky zlepíme lekvárom, ideálne nie príliš sladkým, v mojom prípade ríbezľovým. Pozornému čitateľovi neunikne, že som ho nechal so zrniečkami 😁

Kto chce, môže ešte pečivo posypať práškovým cukrom, ale mne sa vidí sladké tak akurát aj bez toho.

Dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára