pondelok 16. marca 2020

Trocha IT: ako fungujú domény

Tento článok bude o úplne inej téme ako zvyšok môjho blogu a ukazuje, že aj záhradkár amatér môže mať všakovaké záujmy. Prípadne, že it-čkar môže mať všakovaké záujmy, ako ukazuje zvyšok blogu 😏
Pôvodne som chcel napísať krátky text o pi-hole, zaujímavej aplikácii pre Raspberry Pi, ale pochopil som že to nie je až také jednoduché bez úvodu do problematiky.
Upozorňujem, že článok je určený pre čitateľa, ktorý sa v tejto problematike neorientuje a rád by sa niečomu priučil. Znalci nech rovno preskočia na www.pi-hole.net.

Takže pár viet o tom, čo sa stane, ked do prehliadača zadáme napríklad www.zahrada.cz, alebo www.google.com. Určite ste už počuli, že internet je "sieť sietí", ktoré sú vzájomne prepojené. Tieto siete si medzi sebou posielajú a smerujú údaje (obrázky, texty, alebo youtube videá a mnohé iné data) vďaka číselným adresám, ktoré vyzerajú napríklad takto - 192.108.130.33, alebo 71.222.6.13. Skrátka štyri čísla medzi 0 a 255, oddelené bodkami a hovorí sa im IP adresy (pre mudrlantov - áno, trocha zjednodušujem, pozrite si koniec článku). Čo sa teda stane, ked zadáte do prehliadača www.zahrada.sk (toto je doménová adresa)? Počítač si musí túto adresu preložiť "do svojej reči", teda získať IP adresu toho webu. www.zahrada.cz patrí konkrétne 81.95.110.41. A ako si to počítač preloží? Na to slúžia špeciálne servery, nazývané doménove servery, alebo DNS (domain name server). Na internete je ich množstvo, každý poskytovateľ má aspoň dva pre svojich zákazníkov a veľkí hráči internetu ich poskytujú zadarmo a radi pre kohokoľvek. Napríklad taký Google má vlastný ľahko zapamätateľný 8.8.8.8, ďalšie sa dajú nájsť napríklad na tejto adrese https://en.wikipedia.org/wiki/Public_recursive_name_server. Ak si niekto povedal, že ideálna IP adresa pre DNS server by bola 1.1.1.1, nemýli sa. Touto adresou sa môže pýšiť verejný DNS server spoločnosti Cloudflare.

Požiadavka na Google DNS. Rovnako môže odpovedať aj DNS Vášho poskytovateľa alebo iný DNS.


Ak sa chce niekto trocha pohrať s tým, ako prekladá adresy váš počítač s MS Windows, nech sa páči. Spustíme si príkazový riadok (cmd) a použijeme nástroj nslookup.

Microsoft Windows [Version 10.0.12345.657]
(c) 2019 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\Uzivatel>nslookup
Default Server:  dns.firma.sk
Address:  10.12.20.20
Spýtame sa na www.zahrada.cz:
> www.zahrada.cz
Server:  dns.firma.sk
Address:  10.12.20.20
Non-authoritative answer:
Name:    www.zahrada.cz
Address:  81.95.110.41

Prepneme sa na Google DNS server:
> server 8.8.8.8
Default Server:  dns.google
Address:  8.8.8.8
> www.zahrada.cz
Server:  dns.google
Address:  8.8.8.8
Non-authoritative answer:
Name:    www.zahrada.cz
Address:  81.95.110.41

Pozorný čitateľ sa teraz zamyslí. Keďže som súčasťou internetu, tak asi mám IP adresu aj ja, nie? Samozrejme že áno, ale o tom až v ďalšom príspevku.

Poznámka pre znalých na záver: zámerne neriešim IPV6, netmasky, broadcasty, reverse lookup, rôzne druhy DNS záznamov a podobne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára