Tento recept máme v rodine po našej babičke. Za jeho spísanie ďakujem mojej drahej mame.
Cesto vymiesiť a nechať odstáť aspoň 12 hod, možno aj dva dni v chlade.
Cesto má byť malinko mäkšie, než by sme pri vykrajovaní potrebovali, pretože ono počas státia trošku zhustne.
Pred rozvalkaním ho treba dať do tepla zmäknúť.
Vykrojené medovníčky dávať na plech tošku ďalej od seba, lebo od hustoty cesta závisí, koľko sa "rozlejú", alebo pri hustejšom ceste zase udržia svoj tvar.
Rozvalkať asi na 6-7 mm.
Piect asi pri 180 až 190 st C a len toľko, aby sa upiekli, (možno nejakých 6-9 min podľa trúby) - pozorovať - nenechať ich stmavnúť, lebo zhorknú a budú vysušené.
Hneď po vybratí z rúry ich ešte za horúca potrieť dobre (dôkladne) rozšľahaným vajíčkom.
Pred pečením ich možno ozdobiť orechom, mandlou, alebo dať do stredu trošku slivkového lekváru a do neho posadiť orech (slivkový preto, lebo je hustý a neroztečie sa pri pečení). Po upečení ich možno aj poliať čokoládou alebo zdobiť bielkovou polevou.
Dlho miešať (aj 15 min). Cukru pridávať toľko, aby poleva bola hustá - závisí to od veľkosti vaječného bielka.. Ak to toho pridáme zopár kvapiek citrónu, bude poleva rýchlejšie schnúť, čo niekedy potrebujeme, niekedy nie. Šikovnejšie gazdinky si polevu davaju do papieroveho kornútka, tie prefíkanejšie do mikrotenoveho sáčku a odstrihnú mini-minirožtek.
Dobrú chuť!
Medovníčky vykrajované
Prísady- 650 g hladkej múky preosiať (ak treba, aj viac)
- 300 g mletého cukru
- 200 g medu (možno dať aj trochu menej)
- 150 g masla alebo Hera alebo Palmarín apod.
- 3 vajcia
- 2 čajové lyžičky sódy bicarbóny
- postrúhaná citrónová kôra
- 5 ks mletých klinčekov
- 1 čajová lyž. mletej škorice
- (klinčeky a škoricu môžeme nahradiť kupovaným korením do perníka/medovníka)
Cesto vymiesiť a nechať odstáť aspoň 12 hod, možno aj dva dni v chlade.
Cesto má byť malinko mäkšie, než by sme pri vykrajovaní potrebovali, pretože ono počas státia trošku zhustne.
Pred rozvalkaním ho treba dať do tepla zmäknúť.
Vykrojené medovníčky dávať na plech tošku ďalej od seba, lebo od hustoty cesta závisí, koľko sa "rozlejú", alebo pri hustejšom ceste zase udržia svoj tvar.
Rozvalkať asi na 6-7 mm.
Piect asi pri 180 až 190 st C a len toľko, aby sa upiekli, (možno nejakých 6-9 min podľa trúby) - pozorovať - nenechať ich stmavnúť, lebo zhorknú a budú vysušené.
Hneď po vybratí z rúry ich ešte za horúca potrieť dobre (dôkladne) rozšľahaným vajíčkom.
Pred pečením ich možno ozdobiť orechom, mandlou, alebo dať do stredu trošku slivkového lekváru a do neho posadiť orech (slivkový preto, lebo je hustý a neroztečie sa pri pečení). Po upečení ich možno aj poliať čokoládou alebo zdobiť bielkovou polevou.
Bielkova poleva:
- 1 bielok
- mletý cukor 2x preosiať, aby tam neboli väčšie kryštáliky
Dlho miešať (aj 15 min). Cukru pridávať toľko, aby poleva bola hustá - závisí to od veľkosti vaječného bielka.. Ak to toho pridáme zopár kvapiek citrónu, bude poleva rýchlejšie schnúť, čo niekedy potrebujeme, niekedy nie. Šikovnejšie gazdinky si polevu davaju do papieroveho kornútka, tie prefíkanejšie do mikrotenoveho sáčku a odstrihnú mini-minirožtek.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára