pondelok 22. augusta 2022

Experiment s batátmi + úroda

Tak som sa namotal na batáty. Ani nie tak preto, že by som ich nejak extra obľuboval, ale skôr pre tú zábavu, zvedavosť, výzvu vyskúšať niečo nové. Takže si skúsim vypestovať vlastné planty, a ak to nevyjde, tak v máji niekde kúpim.
(update 2022!)


Podobne som sa namotal pred troma rokmi na chilli a skončil som s viac než 40 vlastnými rastlinkami všetkých levelov pálivosti, rôznych farieb a tvarov. A bola to zábava.

10.2.2020

Som len na začiatku, kúpil som si jeden batát, prekrojil som ho na dve polovice a dal ku chilli plantom. Na webe sa nachádzajú protichodné informácie o tom, či sladký zemiak z obchodu zakorení a bude rásť. Vraj sú v obchodoch predávané hľuzy chemicky ošetrené, aby neklíčili. Uveril som reklame a nakúpil som v yeme. Tak uvidíme.
Čo sa týka spôsobu klíčenia, zvolil som jednoduchší spôsob, ako ten zvyčajný, keď sa hľuza troma špáratkami pripevní k okraju pohára a spodná časť je vo vode.

24.2.2020

Týždeň sa mojim chilli plantom a dvom prekrojeným batatom venovali kolegovia. Po návrate do mojej opatery sa na batatoch objavili drobné biele chumáčiky. Teraz čakám, či je to pleseň, alebo to rašia korienky.

Korienky, alebo pleseň?

29.2.2020

Bez zmeny.

15.3.2020

Čosi sa ukazuje! Uvidíme čo z toho vyrastie.


25.3.2020

Výrastok spred desiatich dní je bez debaty listový výhonok, ale žiaľ mi táto polovica začala zospodu zahnívať.


Takže čo robiť, kúpil som v Tescu ďalší batát a ideme na to klasickým špáradlovým spôsobom.


Začínam tým pádom pochybovať, či stíham do výsadby vypestovať vlastné planty. Uvidíme.

29.3.2020

Hnilú polovicu som zrušil. Škoda.

3.4.2020

"Zemák" púšťa korene :-)


15.4.2020

Pribúdajú korene



25.6.2020

Aby ste vedeli, ako to dopadlo. V pohári bolo nakoniec tých koreňov ešte viac, aj pár drobných lístkov vyrašilo. Takto som to zasadil do kvalitnej zeminy vo veľkom kvetináči, ktorý som zasadil do zeme. Žiaľ, nič sa nedialo a pochopil som, že sa ani neudeje. Tak som do tej zeminy nad milý batát zasadil machovku peruánsku a tej sa darí ostošesť 👌

apríl 2021

Tento rok už bez zápiskov som zasa posadil batát do pohára a zdá sa, že budem úspešnejší!



máj 2021

Z jedného batátu som získal snáď sedem sadeničiek a ak by som mal viac miesta na sadenie, určite by som zvládol dalších päť. Ale ak by som mal povedať, čo som urobil ináč než pred rokom... Netuším 😊

október 2021

V máji som dve sadeničky zasadil do 40 litrového kvetináča, ktorý som následne umiestnil pod nektarinku do vykopanej jamy, takže bol zarovno so zemou. Zaviedol som k nim kvapôčkovú závlahu a odvtedy som sa o ne nestaral. Ani neviem, či prežili obe, ale vyrástli mi asi tri šľahúne dlhé cez dva metre. Teraz, začiatkom októbra som kvetináč vybral a bol som príjemne prekvapený - urodili sa mi takmer dve kilá batátov. Pár ich bolo pomerne hlboko, možno hlbšie než 30 centimerov.


...a to tomto je moje záhradkárčenie - o zábave, skúmaní, neúspechoch i úspechoch. A niekedy aj o úrode 😊

2022

Tri sadeničky som zasadil, tento raz priamo do záhona, tak uvidíme. Okoloidúci sa ma pýtajú, prečo pestujem brečtan :-)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára